INSPIRASJONSSIDEN TIL BOBILTUREN

Bobilturen.no

Tips oss

+47 907 66 643

Bobilturen til Kjerag: Du kan rekke det!

Sommersesongen er avgjort over, men en høsttur til kjempen innerst i Lysefjorden kan avgjort anbefales. Spesielt egnet er kombinasjonen Kjerag og bobiltur.

av | okt 5, 2022

Og bare så det er sagt: Du trenger ikke å gå ut på bolten for å ha en fin fjelltur på Kjerag-platået. 

Med bil er det to måter å komme til parkeringen på Øygardstølen, som danner utgangspunktet for den korteste gåturen til Kjerag: Ferge inn Lysefjorden, og kjøreturen derfra og opp hårnålsvingene, eller fra Sirdal over Lysevegen. 

Lysefjordfergen

I «alle» år har det vært to ferger på Lysefjorden sommerstid. Den ordinære rutebåten, som utgjør fast transport året rundt, samt «turistferga.» De siste årene har turistferga hatt dårlig kapasitet, og gitt et lite tilfredsstillende tilbud. Den er uansett ferdig for i år. Hva som skjer neste år, er fortsatt uavklart. Men fra sommeren 2024 er håpet å ha et nytt samband, tilrettelagt for besøkende, beboere og andre. 

Kjøreturen fra Lysebotn til parkeringen på Øygardstølen er svingete og bratt, og avgjort ikke for pyser.

Skal du til Kjerag i år kan du kjøre over Lyseheiene fra Sirdal, eller benytte den ordinære rutebåten på Lysefjorden. Den har begrenset plass, men billetter bestilles på forhånd, så da slipper du i det minste å kjøre en bomtur! Billetter for bobil på rutebåten/hurtigferga på Lysefjorden bestiller du her.

Gåturen til Kjerag

Kjeragfjellet er det høyeste partiet i Lysefjorden. Turen fra parkeringen på Øygardstølen er 11 kilometer, og har total høydeforskjell på 750 meter. Sommerstid er det fullt mulig å gå opp lettkledd og uten utstyr. Tar du turen om høsten må du ha med varme, vind- og vanntette klær, med ekstra mat og drikke. 

Hvor lang tid tar turen fra parkeringen på Øygardstølen til Kjerag? Det handler om hvilke form en er i, hvor fort en ønsker å gå, hvor mange bilder og stopp en vil ha på veien og om vær- og føreforhold, bokstavelig talt. Den offisielle anbefalingen er å planlegge for en dagstur. Tenk at du vil bruke 5 – 6 timer tur/ retur for å få en trivelig tur i fjellet langs Lysefjorden.

Parkering for Kjerag

Parkeringsplassen på Øygardstølen driftes av Lysefjorden Utvikling. Denne er tilrettelagt for 400 biler og har egen seksjon for bobilparkering. Parkeringsavgiften går til vedlikehold av området, og til å lønne vertskapet på parkeringsplassen. Vertskapet har stor betydning for sikkerheten i området, og anbefalingene du får fra dem bør følges. 

Den første delen av stien går opp et bratt fjell, hvor det er hengt opp kjetting til å holde seg i. Kjettingen tas normalt ned i slutten av oktober. Da er Kjeragsesongen over for året. Sesongen starter igjen når Lyseveien blir brøytet, normalt i første halvdel av mai. Men det kommer helt an på hvor mye snø som ligger i fjellene. 

Fricamp gjerne

Det er rikelig plass til bobiler på parkeringen på Øygardstøl, men ikke lov å parkere for natten. Det er heller ikke lov å parkere for natten på parkeringen til Prekestolen, på den andre siden av fjorden. Dette handler i stor grad om at virksomheten som etablerer og drifter parkeringen har behov for inntekten. I tillegg er det behov for plassene, i hvert fall i sesong. Uansett er det triveligere å fricampe i fjellet. Da kan en også breie seg litt mer utenfor bobilen. 

Kjører du over fjellet er det enkelt å bruke kartet på forhånd. Se etter stikkveier til siden, så finner du fort et godt sted å stå for en natt eller to!

Det er ikke slik at en MÅ ut på Kjæragbolten selv om en tar fotturen til Kjerag. Platået kan også nytes ovenfra!

Bobiler velkomne

Lysefjorden Utvikling AS skal delta i utviklingen av reiselivsnæringen i og rundt Lysefjorden og har sin hovedoppgave innen infrastruktur, næringsutvikling og vertskap. De melder om at besøket i sommer har vært svært godt. For både Kjerag og Prekestolen sammenligner en besøkstallet mot rekordåret 2019. Blant trendene er at det har vært mye bobilturister på besøk i Lysefjorden-området i år.

– Vi registrerer et godt besøk av både ordinære bobiler og ombygde biler som benyttes til overnatting. Det er litt spennende. De som besøker området med de ombygde bilene er gjerne unge mennesker som har en genuin interesse for det vi har å tilby i Ytre Ryfylke og området rundt Lysefjorden, beskriver administrerende direktør i Lysefjorden Utvikling og Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold. 

Han understreker at alle er velkomne til området, og at de som verter verdsetter den hyggelige økning i besøk av bobilturister. 

– Nå ser vi at bobilturister gjerne blir litt lengre i området. Jeg føler at det har blitt litt mer til at folk slår seg mer til ro. Vi får forespørsler fra bobilbesøkende om at de leter etter flere ting å gjøre i området, og vi vil gjerne tipse dem om alt de kan få oppleve når de er her, forteller Helge Kjellevold. 

Lyseveien fra Sirdal til Øygardstølen har flere fristende plasser for fricamping.

Frister det å lese mer?

Bobilturen anbefaler også en høsttur til Hjelmeland. Der er det en ny spennende utvikling innen sider-produksjon. 

Bobilbasecamp har også besøkt Kjerag-plattået (selvfølgelig!) og laget en god tur-beskrivelse.

På Lysefjorden Utviklings hjemmeside er mye praktisk informasjon for alle som besøker Lysefjorden, Kjerag og Prekestolen.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Mer ut av turen med Nortrip

Mer ut av turen med Nortrip

Den oversiktelige guiden kan være blant årsakene til at Nortrip er blitt så populært blant bobileiere. Nortrip ble lansert i Norge 2021 og har hatt en imponerende vekst. Konseptet består av Nortrip-verter som tilbyr medlemmene i Nortrip ett døgns gratis overnatting på...

Å klargjøre bobilen for vinterlagring

Å klargjøre bobilen for vinterlagring

Foto hovedbilde: Einar Iversen. Stikkord for vinterlagring av bobilen er: Dekk, batteri, tekstiler, vann, fukt, frost, mat og mus, med mer.  Mange har stålkontroll på vinterforberedelser. Samtidig: Vi har mange ferske bobileiere, særlig de siste årene har markedet...

Vinter ingen hindring!

Vinter ingen hindring!

Redaksjonen i Bobilturen ba Aleksander Olsen, salgssjef Ferda Bjerkvik, beskrive hva det er viktig å tenke på når, en skal bruke bobilen om vinteren. Selv er han campingvogn-mann og bruker vogna året rundt. Men som ivrig bobilselger er han opptatt av å spre det...