Hva trengs i bobilen?

Ny bobileier og klar for bobilturen? Hva skal til for en enkel og trivelig reise, med minst mulig i bilen og samtidig alltid beredt?

av | jun 24, 2021

Det er kjekt når alt er på plass og en slipper å stå rådvill på bobilturen. Samtidig er det avgjort grenser for hva en bør drasse på. Her er redaksjonens anbefalinger til ting som trengs i hverdagen og litt som er lurt å ha med slik i tilfelle … 

Sørg for strømmen 

Strømkabler kommer en ikke utenom, hverken hjemme eller på camping- og bobilplasser. Dette er ingen start på diskusjonen om litiumbatteri eller solcellepanel. Dette handler om ting en kan være lykkelig over å ha med i bilen, og ting som i hovedsak må være med på tur. 

Den praktiske løsningen som ofte benyttes, er en snelle. Så lenge en bruker bare litt strøm, kan kabelen være på snellen. Dvs. at du bare strekker ut så mye kabel som du trenger for å få koblet bilen til strømuttaket. Er planen å bruke mer strøm, må snellen rulles helt ut. Da forebygger du overoppheting.

Sørg for at kabelen ligger slik at den ikke danner snublefeller. Det som er ekstra, gjemmer du løst samlet under bilen. En erfaring er at det kan være laaangt mellom strømuttak på enkelte plasser. Da kan det komme godt med å ha en ekstra kabel sånn for sikkerhetsskyld … 

Slange til vannfylling

Muligheter for selvforsynt vannfylling er et must. Hvorfor? Fordi E.coli. Før du har sett det med selvsyn, vil du neppe tro hva folk får seg til å gjøre med en vannslange som ligger tilgjengelig.

Redaksjonen har prøvd de små lette og ekspanderende slangene, med begrenset hell. For det første er de svært skjøre. Er en uheldig å tråkke på koblingene, så ja ja … Disse slangene har også et tøyaktig ytre som trenger tørking etter bruk. Etter bruk er somregel akkurat idet en skal kjøre til neste plass … Den lille lette snellen, med kveilbar tynn hageslange i plast, fungerer utmerket. Den kommer også med ferdig lagring.

Gassflasker og gassnivå

Når det kommer til valg av gassflasker er det mange meninger, og i hovedsak opp til hva en trives med. Den store diskusjonen kan vi ta en annen gang. Her er ett eksempel på en løsning som fungerer; en tank av stål som tåler lave temperaturer og en liten komposttank i reserve. Dette holder uten problem til en 4 – 5 ukers bobiltur sommerstid, på kun stålflasken.

Gassflasker forsvarlig plassert i bobilen, som er klar for tur når som helst.

Det finnes også flere gode alternativ for å måle gassnivået på stålflasken. Det enkleste er å sjekke nivået med ultralyd. Pass på at kun en av gassflaskene er koblet til om gangen. Da er du garantert at ikke begge går tom i løpet av nattens mulm og mørke. Vi vil ikke risikere å måtte starte dagen uten varmt kaffevann, vil vi?

Så var det do-tanken da …

For de av oss som fortsatt må slite med trilledoen; Det er ofte plass til å lagre sanitærposene og slabbehanskene i doluken. Ha slikt lett tilgjengelig, enten du velger flerbruks-gummihansker eller engangshansker. Tenk miljø når engangshanskene skal kastes folkens, plasthansker skal sorteres som plast- eller restavfall.

I tillegg til sanitærposene kan det være smart å spraye slik spray på innsiden av toalettet før det benyttes. Det blir en effektiv glattere flate på plasten … Say no more …

Renslig inne og barføtt ute

En god investering er et uteteppe til fremsiden av bobilen. Velg et teppe som er stort nok til at det dekker arealet fra døren til garasjen, og passer i området under markisen.

Teppet gjør at det blir mindre søl inn i bilen, og at det er triveligere å gå ut barbeint på sommeren.

Hvis du innimellom bruker fortelt, vil et teppe i den dimensjonen også være stort nok til å dekke gulvet i teltet.

Bruk gjerne også en litt tykk dørmatte for å tørke av fottøyet på, og stabilisere uteteppet.

Tips, tips; Hvis du lykkes i å brette teppet riktig og tar vare på posen det kommer i er det enklere å pakke vekk teppet igjen. Orden i garasjen er trivelig for alle!

Til klesvask, oppvask og vann

To sammenleggbare vaskebøtter er topp, selv for folk som i all hovedsak velger å ta oppvasken i bobilen. Bruk en bøtte til klesvask og slikt, og en til alt som handler om mat og oppvask. Da slipper en å uroe seg for E.coli når en har lyst å vaske noen av de fine blonder på langturer … ????

Velg gjerne en farge som matcher kjøkkenredskapene til oppvaskbøtte-balje. Da husker du hva som er hva selv i stressede situasjoner. 

Det er også godt å ha en vannkanne i reserve, når en bare trenger å fylle på 30 – 40 liter. Kutt gjerne tuten litt, for å få den til å passe bedre til vannpåfyllingen. 

Tilbehør til markise, fortelt og slikt 

Enten du kun bruker markise, eller også har fortelt, sidevegger eller levegger – ting må bindes fast! 

For oss vestlendinger, som er vant med litt grove saker og dimensjoner, er hammeren og pluggene til venstre uunnværlige. Når en har opplevd plutselig vindøkning langs Middelhavet midt i sykkelturen, da er dette noe som funker. Klok av erfaring brukes dette alltid, slikt at det som er ute er fortøye for storm. 

Det er også greit å ha en liten taukveil og en boks med strikker. Slikt kan brukes til det mest utrolige, og en vet aldri når det kan komme til nytte. Om ikke til annet, så kommer det godt med som klessnor for de sorte små, de med blonder på … 

Et knippe vanlige teltplugger og småtau er kjærkomment til alt fra å sikre uteteppet til markiser, levegger og fortelt. 

Sørg for å få. med deg det du trenger, men være forsiktig med å ta meg så mye mer. En ryddig garasje er også et klart pluss. Denne inneholder alt to voksne trenger på sommerferietur, samt rulleski.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Gunvors råd til bobilturen

Gunvors råd til bobilturen

Denne artikkelen ble første gang publisert sommeren 2021, men temaet er fortsatt høyaktuelt: Hva er Gunvor A. Alverns råd til nye bobileiere?  – Gjør det enkelt, tenk gjenbruk og finn ut av hvordan DU vil ha det på bobilturen, svarer den erfarne bobilentusiasten.   ...

Lettere bobil etter vårryddingen

Lettere bobil etter vårryddingen

Om ikke annet kan det være smart å få ut slikt som i hovedsak bør være med vinterstid, og få inn vår- og sommerutstyret. Litt av alt En av fordelene med bobil er at bilen blir «et hus på hjul.» I bilen kan vi ha med alt vi trenger og ønsker. Både for å spise, sove og...

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

På bildet vasker Enjo-forhandler Anne Mai Neumann gasskomfyren i bobilen etter alle kunstens regler. Det kan du lese om i en annen artikkel. Denne handler om gassfilter og sikkerhet på bobilturen. I vår artikkel Gasstest – en rimelig investering var temaet: Hvorfor...