Hvordan lage kaffe i bobil?

Norge er i verdenstoppen når det gjelder kaffeforbruk i forhold til folketallet. Kun finnene drikker mer enn oss. Men hvordan lager folket kaffe i bobilen?

av | jun 30, 2021

Noen har et likegyldig forhold til kaffe, for andre er det lidenskap. Vi henvendte oss til Hanne Sellæg, en erfaren kvinne med sans for det gode i livet. I skrivende stund er hun og kjæresten på bobiltur i innlandet, og her forteller hun hvordan de lager kaffe undevegs.

– For oss har spørsmålet kun ett svar, om det så er i bobil, hjemme, i båten, på fjellet eller hytta. Kaffe lages på presskanne. Eller såkalt french press, om du vil ha det på fancy utenlandsk. End of storry!

– Hva er fordelen med det?

– Det eneste du trenger å tilberede er kokt vann. Du kan bruke gassbluss, vannkoker, stormkjøkken, primus, kokeplate eller hva du måtte ha av kokemuligheter. Så trenger du selvfølgelig en presskanne og kaffe. Det fine med presskanne er at den sannsynligvis er mindre kresen enn deg på hva slags kaffe du kan bruke. Her går alle varianter, utenom pulverkaffe (og kapsler vil jeg tro – selv om jeg ikke har prøvd!). Det gjelder å finne sin favoritt, svarer hun.

De bruker Zoega, fem strøkne måleskjeer til en kanne. 

Kopper og kanne

– Vi eier mange presskanner. I bobilen er vekt et tema, og der har vi en plastvariant med termoeffekt, av merke Stelton, som vi kjøpte for 40 kroner på en bruktbutikk. 

– Og … hva drikker dere kaffen fra?

– Kaffe smaker virkelig ikke godt i plast, metall eller syntetiske plastblandinger type melanin. Best smaker kaffen i keramikk, porselen eller papp. De to første risikerer vi klirrer og knuser i bobil, den siste er ikke bærekraftig, så hva er løsningen da? En mulighet er turkopper av tre, men de er gjerne små og holder ikke på varmen. Vi sverger til bambus! Fine i designet, miljøvennlige og de holder på varme og smak. OK; kaffen farger etter hvert av og gjør dem mørke inni, men det er for oss en mindre ulempe enn vond smak, kald kaffe eller små kopper. Dessuten selges de gjerne med gummilokk og gummiring til å holde i, det er både fint, praktisk og kult, mener hun.

– Ja hva mer kan man ønske? 

– Kanskje en morgenfrisk kjæreste som serverer kaffen på senga, i vår bybobil med bakdørene åpne til en fantastisk utsikt? Hanne ler varmt og ønsker oss alle en god kaffepause.

Å nyte dagens første kaffekopp, liggende i bobilen med utsikt over solskinn på morgenstille vann … det er avgjort en glede på bobilturen.

– Eller nyt kaffen mens du kjører – i kopp med lokk i koppholderen. God tur! hilser Hanne.  

Kaffealternativer til turen

Hanne Sælegg sverger til presskannekaffe. Her er tre alternative løsninger:

Kaffektrakter; Denne står i et rom bak et kjøkkenskap, og senkes for bruk. Kaffetrakteren er enkel å bruke, enkel å fjerne etterpå, men trenger strøm. Det har man jo ikke alltid. 

Kapselmaskin; en superenkel måte å lage kaffe til en om gangen. Denne tar liten plass, veger knapt noe og du har stålkontroll på mengde og kvalitet. Trenger strøm og er vel kanskje ikke den mest bærekraftige løsningen vi vet. 

Trakting i kanne; Så lenge du har tilgang til noe å varme vannet med, er du garantert kaffe. Varm vannet på primus, gass, bål, med strøm eller annet, og trakt de mengdene du trenger rett i kannen.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

På bildet vasker Enjo-forhandler Anne Mai Neumann gasskomfyren i bobilen etter alle kunstens regler. Det kan du lese om i en annen artikkel. Denne handler om gassfilter og sikkerhet på bobilturen. I vår artikkel Gasstest – en rimelig investering var temaet: Hvorfor...

EU-kontroll av bobilen

EU-kontroll av bobilen

Den erfarne fagmannen hos Sola Bobil gav oss også anbefalinger for å forebygge de kostbare overraskelsene. Men først til innholdet: EU-kontrollen består av en trafikksikkerhetsdel og en miljødel.  To hovedfaktorer – På sikkerhetsdelen sjekker jeg bremser, lys,...

Skadeforebyggende tips

Skadeforebyggende tips

Dette er den tredje artikkelen i Bobilturens miniserie om forsikring av bobil. Her er det Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg, som deler erfaringer og anbefalinger med Bobilturens lesere.  Typiske skadesaker som går igjen, er: Mindre møteulykker, type «speil...