Trivelig, småtøff sykkeltur!

Egersund er sørlandidyllisk med hvite hus og viker. Jærkysten er flat, med landets lengste sandstrender. Landskapet mellom «Okka by» og Brusand er som tatt ut av norske folkeeventyr.

av | jul 28, 2021

Denne varme sommerdagen byr sykkelturen på sommerblomster i grøftekanten, hav, himmel, koller, skog og strålende idyll. Men landskapet er samtidig bratt alle veger, steinete og værhard så det holder. 

De var tøffe de som bosatte seg her for å drive jordbruk og fiske. De er tøffe de som sykler hele Nordsjørittet også, fra Egersund til Sandnes, 91 kilometer mot nord. Det er fullt mulig å være litt tøff, og sykle deler av strekket i løpet av bobilturen.

Ikke helt ferdig enda, men snart klar for sykkeltur!

Vår sykkeltur startet på Steinsnes camping, rett utenfor Egersund by. Startpunktet for Nordsjørittet er midt i sentrum, like ved bobilparkeringen midt i Egersund. Sykkelturen vår fra Steinsnes camping til Brusand ble på 23 km. en veg. Det er flere alternative plasser i og ved den idylliske småbyen. 

Dette er ruten vi fulgte på sykkelturen fra Okka by til Ogna.

Først fulgte vi Den gamle Jernbanetraséen. Sykkelruta går gjennom et kupert, vakkert landskap, like ved havet. For historieinteresserte er det mye å hente her. Les dere gjerne litt opp på forhånd.

På Hellvik syklet vi forbi jernbanestasjonen, da vi nådde Jærvegen tok vi til høgre inn på denne, og så fulgte vi vegen nordover. Dette er det eneste strekket som går langs biltrafikkert veg, og allerede etter noen minutter var vi fremme ved Den Vestlandske hovedvei.

Sangen om Anne Knutsdotter, som bodde i Uren, luren, himmelturen, steinrøs, steinrøys svelt ihjel, kunne gjerne hentet inspirasjonen sin herfra.

Det er heldigvis skrevet mye om vegstrekningen som ble startet på i 1789. En morsom fun-fact fra Stavanger Aftenblad; «De som planla veien bodde i Danmark og Tyskland, og var ikke vant med kupert terreng. Veien går derfor mye i rette linjer, uten hensyn til bakker.»

Bakker er her, i mengdevis, tro oss! Mer fra lokalavisa: «Veien er godt vedlikeholdt, og egner seg utmerket for sykling.» Også det er vi enige i.

Brua ved Hølland Gård gartneri er preget av beliggenheten.

Ruten går tvers gjennom gartneriet på Hølland Gård. Her er det bare å la seg friste! Det kan jo være utfordrende å ta med ekstra vekt på sykkelen opp bakkene tilbake igjen … men ideer og inspirasjon veger ingenting, og noen sommerblomster veger ikke så mye! 

På Ogna er det både kiosk og dagligvarebutikk. Begge solgte gladelig is via Vipps, til syklister som i farten verken fikk med seg kort eller kontanter. Tusen takk til dem for det!

Når du kommer til Ogna er det slutt på fjellgrunn. Nå går ruten over på sand … Jærstrendene strekker fra Ogna til Tungesnesfyr i Randaberg. Du kan sykle ytterst langs sjøen hele vegen om du vil.  Ruten er fantastisk – men kjennes i motvind, og det er det ofte her ute.  

Sykkelstien blir benyttet av mennesker i alle aldre, både med og uten sykkel.

Vi valgte en god pause i sandstranden på Brusand, før vi snudde og syklet samme vegen tilbake igjen. 

Det finnes mange alternativ her langs toglinjen … En kort variant er å gi seg ved Hellvik og ta toget tilbake. Det går også tog fra Ogna stasjon til Egersund. Sykkelstien blir benyttet av mennesker i alle aldre, både med og uten sykkel. Som gåtur er den vel egnet så å si for alle, spesielt fordi det er mulig å ta toget tilbake for den som vil. 

 

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden. Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland? Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å...

Enkel vask av bobilen!

Enkel vask av bobilen!

Hvordan vaske bobilen ren på en enkel måte, uten masse unødige kjemikalier i hele bilen? Det fikk vi svaret på her!

Ferda inviterer til åpent hus!

Ferda inviterer til åpent hus!

Bobilforhandleren, med avdelinger over hele landet, har fått inn flere nyheter og har gode tilbud på demomodeller. Det blir langåpent, pølseservering, og butikkene som bugner av nyheter. Det var kø da Ferdas nordligste avdeling åpnet dørene til sitt nye senter i...